En intellektuell utmaning

Om vi kunde välja ett helt nytt styrelseskick idag. Hur skulle det se ut?

Det är ingen hemlighet att vår representativa demokrati börjar få några år på nacken. Varför accepterar vi till exempel i Sverige att bara kunna byta ut makthavarna vart fjärde år?

Låt oss säga att vi är filosofer i forntidens grekland, ungeffär vid den tiden då man uppfann demokratin, men låt oss säga att ibland oss så har vi en tänkare som inser att människor är lätta att påverka. Om någon är tillräckligt karismatisk och kan använda språket till sin fördel så kan han få mängder av väljare att bortse från fakta, rationellt tänkande och logik.

Vår värld styrs för närvarande av representanter som periodiskt väljs av alla fria män (ledsen men så var det på den tiden. vill du delta i tankeexperimentet men inte kan identifiera dig med gruppen ”fria män” så föreslår jag att du låtsas att alla människor får rösta eller att du är en fri man), men denna ordning är för ung för att ha lagt sig till ro. Den nuvarande ledaren lyssnar faktiskt på oss tänkare och vi vill nu maximera välbefinnandet för alla.

Eftersom folk är så lättlurade så inser vi att man inte kan välja härskare baserat på deras förmåga att vränga ut och in på vårt språk. Nog för att dom flesta väljare vill väl och använder sin röst efter sin egen bästa förmåga men när allt kommer omkring så kommer simpla och betydelselösa slagord att väga tyngre än långa invecklade förklaringar och strukturerade resonemang i alla former av allmänna val.

Representativ demokrati är därmed utesluten. Men vi är fortfarande civiliserade och vill att allas intressen skall tas till vara.

Hur formar man ett vettigt system som tar hänsyn till att folk är lättpåverkade och till stor del ointresserade av vem som styr över dom? Hur säkerställer man att tillgången till massmedia (möjligheten att tala på torget) och därmed möjligheten att påverka oponionen är lika tillgänglig för alla? Hur kan man få eventuella enstaka makthavare att ständigt känna allvaret i att kontrollera tusentals (eller miljontals) människors öden? Hur kan man kontrollera ifall de som gör anspråk på makten faktiskt sätter rättvisa framför personlig vinning? Är rättvisa det ultimata målet att sträva efter? Hur kan man se till att en makthavare aldrig får för många frågor att försöka sätta sig in i? Det finns gränser för vad en människohjärna klarar av och nonchalans kan aldrig tolereras även om man bara regerar över etthundra personer. Hur kan man se till så att ingen ”obehörig” får chansen att påverka en makthavares beslut? Påverkan av makthavare som inte uttryckligen beskrivs i vårt system är oacceptabel.

Ligger svaret i att försöka göra allmänheten mer insatt och intresserad och därmed svårare att påverka med hjälp av tomma ord? Hur skall det i så fall genomföras? Man kan tvinga folk att plugga in en text men det går inte att tvinga fram ett intresse.

Det sägs att den som minst av alla vill regera är den som faktiskt är mest lämpad att regera. Kan man helt enkelt välja regenter slumpmässigt och utgå från att dom mest själviska och maktgalna kandidaterna sållas bort med hjälp av vanlig sannolikhetslära?

Skall man frånta makthavarna precis allting som liknar ett privatliv och ge alla undersåtar total insyn i deras minsta göranden? Någon som självmant efterfrågar rätten att styra över andra människor bör ju kunna avkrävas en ganska betydande motprestation. Eller?

Våra barnbarns och barnbarnsbarns välmående vilar på våra axlar. Om vi nöjer oss med den första generationens demokrati (den representativa), som är nyfödd och så uppenbart sårbar, så kommer vi förr eller senare att styras av någon som har en helt annan agenda än den som han visat i sin valkampanj. Det ser vi tänkare med all önskvärd tydlighet men hur kan vi skapa någonting bättre?

Annonser

2 svar to “En intellektuell utmaning”

  1. Sven.S Says:

    Sparka in lite fler öppna dörrar med lite mer plattityder skrivna på dem, skjut ned ett par luftslott eller något annat vettigare än ovanstående blaj.

  2. Hans Says:

    I sense much anger in you. :S


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: